BTom Custom Drums

BTom Custom Drums

Főoldal

Gyártási módszerek

Munkafolyamat

Szerelvények

Képgaléria

Archívum

Kapcsolat

                                                                   

 

A faanyag kiválasztása

A kedvező akusztikai hatások elérése érdekében a kiválasztott száraz vagy szárított alapanyagnak görcs- csomó és feszültségektől mentesnek kell lennie. Jelenleg kétféle fával dolgozom. Az egyik a juhar, mint félkemény fafajta, másik a cseresznye, mint jó akusztikai tulajdonságokkal bíró keményfa.

Első fontos lépés az adott falvastagsághoz és átmérőhöz szükséges szegmens méretek meghatározása. Nálam a testek falvastagsága 15-20 mm között van. Majd jön a méretre vágás, az egyengető, és vastagoló gyalulás, végül a szegmensek szögbevágása.

A szegmensek összeragasztása

A szögbevágást követően ragasztjuk a szegmenseket, a megfelelő ragasztóval. A ragasztóanyag mennyisége a STAVES Block és SEGMENTED eljárással készített dobtesteknél a töredéke a hagyományosan elkészített dobtestekével szemben.

dob ragasztás

Más-más ragasztó szükséges a testekhez, és más a hozzá tartozó kávákhoz.

A dobtestek megmunkálása

Speciális marási eljárással készülnek a dobtestek. A készülékben egyszerűen gördül a dobtest, a megmunkáló szerszám pedig magas megmunkálási fordulatszámon dolgozik, ami szép, és egyenletes felületet eredményez.

dob marási eljárás

6”-24”-ig a STAVES Block és a SEGMENTED eljárás alapján, minden egyes méret - legyen az Fúziós vagy Standard kivitel – az átmérő és a tam mélység függvényében megmunkálható.

dobtest

A két gyártási eljárást ötvözöm. Úgy gondolom, hogy ezzel a testek még erősebbek, masszívabbak lesznek. A SEGMENTED módszer szerint 3-3 sor, alul és felül, középen pedig a STAVES Block módszer szerint alakítom ki a testeket.

Az átmérő változásával nő a szegmensek száma, bármelyik módszerről is beszélünk. A SEGMENTED eljárás alapján nálam a legkisebb dobtestek 6-8", 4 szegmensből állnak, a legnagyobbak a 20-24” méretűek, már 8-10-12 szegmensből kell, hogy készüljenek. Változik a szegmensek számának növekedésével a kapcsolódó szög is.

Egyedi elképzelés alapján, pl. egy pergődob esetében a szegmensek száma lehet mindössze 4 darab. Ez nagyobb mennyiségű fa felhasználásával jár.

Csiszolás és felületkezelés

Felületkezelés előtt megfelelően elő kell készíteni a testeket. A megmunkálás után jön a felületek csiszolása, finom-csiszolása, mindig a fa szálirányai mentén. A csiszolás több lépcsőben történik, egyre finomabb vászonnal illetve papírral. Ennek érdekében kell a középső részeket függőlegesen, a szélső sorokat vízszintes csiszolni, különben a felületek rostjai ”felszőrösödnek”. Munkaigényes művelet, de ettől lesz igazán szép a felület.

A testek készülhetnek natúr kivitelben, lakkozva, vagy méhviaszozva. A felületkezeléshez pácokat, a politúrozáshoz Sellak-ot is használok. A dobtesteket a kívánt kivitelben felület kezeljük. A különböző felületkezelési módok pozitívan befolyásolhatják a hangot. A belső felületekhez keményolajat használok.

A végeredmény egy kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkező hangszer. Telt, erős, karakteres, igazi fahang.

Javítás

Minden típusú javítást (újrafestés, újralakkozás) elvégzünk a dobtesteken, melyek a Staves és a Segmented módszer szerint készülnek.

 

Ez a hang más. A LOGO alapján gyártja: Tamás

 

BTom Custom Drums - Bendl Tamás # E-mail: info@btomdrums.hu  # +36-30-354-2118